Basisinkomen   Milieu   Wonen   Dakloosheid   Democratie   Bestuur  
Veiligheid   Verkeer   Zorg   Cultuur   
Onderwijs   Burgerrechten   Economie   Drugs  
Sekswerk  Technologie   Autonome initiatieven  
De Groenen Basis Piraten is een krachtenbundeling tussen De Groenen, de Basisinkomenpartij en de Piratenpartij. Als losse partijen hebben we eerder al zetels behaald in de gemeenteraad en de stadsdelen. En in het Waterschap laten we met twee zetels zien dat we het bestuur kunnen bewegen tot duurzamere keuzes en een complete ICT-reorganisatie om de infrastructuur van bruggen, sluizen en gemalen, die tegenwoordig digitaal gestuurd is, te beschermen tegen criminele hackers, zodat deze de stad niet onder water kunnen zetten.
Samen staan we voor een groen Mokum van Morgen, waarin we bomen niet verbranden als ‘biomassa’, maar juist veel meer bomen planten. Een stad waarin iedereen de zekerheid heeft van een basisinkomen, en goede basisvoorzieningen, zoals betaalbare woningen, goede zorg en goed onderwijs. Een stad met prettige buurten, waar mensen met elkaar in verbinding staan. We komen op voor jouw rechten en vrijheden. Met democratische vernieuwing en bescherming van burgerrechten, zoals privacy, vrije meningsuiting en het recht op gelijke behandeling. Ook in de digitale wereld is dit nodig, bijvoorbeeld via bescherming tegen discriminerende algoritmes. En we brengen eindelijk mensen met verstand van ICT in de politiek, want dat blijkt keer op keer hard nodig.
Het leefbaar basisinkomen is een bedrag per maand voor iedere ingezetene vanaf 18 jaar met een Nederlands paspoort zonder dat er voorwaarden worden gesteld.
Iedere Amsterdammer krijgt de zekerheid van een onvoorwaardelijke basisinkomensgarantie vanaf het 18e jaar. Of je nou student, de vrijwilliger, mantelzorger, zzp-er, voor het huishouden zorgt, een uitkering hebt of een betaalde baan. De overheid vraagt niet om allerlei formulieren en stelt geen voorwaarden. Extra inkomen verdienen mag en wordt juist aangemoedigd. Daarover moet dan natuurlijk wel belasting worden betaald.
Het Nederlandse stelsel van inkomensondersteuning voor de zwakkeren in de samenleving, uitkeringen, toeslagen en andere regelingen, is gevoelig voor fraude (al is die relatief klein) en er is een gigantisch controleapparaat nodig om te zorgen dat alleen mensen die recht hebben op deze ondersteuning, deze ontvangen. Andere ongewenste gevolgen zijn de armoedeval en de participatiewet.
Het basisinkomen is een transparante regeling die fraude overbodig maakt. Simpel in uitvoering. De wirwar aan regels, geboden en verboden, toeslagen in ons huidige stelsel kunnen verdwijnen, de prullenbak in. Door deze versimpeling van de sociale zekerheid krijgt de overheid handen vrij voor ander werk en kan bureaucratie en controles schrappen. Zo komt elke euro terecht bij de mensen die het nodig hebben. Dit is bovendien robuuster, zodat het ook werkt in tijden van crisis. De economische zekerheid die dit biedt stimuleert ondernemerschap en maakt de economie weerbaar en veerkrachtig.
Met een basisinkomen profiteert iedereen van technologische vooruitgang. In een gezonde economie is het belangrijk dat iedereen iets zinvols doet. De economische regels bepalen wie profiteert van technologische vooruitgang, en wie niet. Dit betekent dat we anders en minder gaan werken, of dat mensen nieuwe manieren moeten vinden om een zinvolle bijdrage te leveren aan de samenleving. De coronacrisis heeft ons geleerd dat veranderingen snel en ingrijpend kunnen zijn. We zullen op een andere manier moeten kijken naar de wijze waarop we ons inkomen blijven verdienen.
Experimenten met een verplichte tegenprestatie bleken niet succesvol en werden gezien als grove vrijheidsinperking. Het basisinkomen biedt een aantrekkelijk alternatief, want het geeft meer vrijheid om zonder financiële zorgen zelfstandig te ondernemen. Uit experimenten blijkt dat, wanneer mensen zich geen zorgen hoeven te maken over hun vaste lasten, ze meer onderwijs gaan volgen, ondernemender worden en meer zinvol werk gaan doen. Bovendien betekent het basisinkomen een drastische vereenvoudiging van het huidige oerwoud aan toeslagen. Iedereen krijgt dan immers dezelfde toeslag: het basisinkomen. Dit maakt een hoop bureaucratie en privacy schendende controles overbodig. Het basisinkomen bestrijdt ook de armoede, die het gevolg is van het niet om kunnen gaan met deze bureaucratie.
Rekensommen leren dat zonder enorme aardverschuivingen voor iedereen een leefbare basisinkomensgarantie te realiseren valt. Een basisinkomen biedt mensen meer ruimte de vorm- en zingeving van hun leven in eigen hand te nemen. Privacyschendende controles en disciplinaire straffen schaffen we af. Daarnaast zorgen we dat de laagste inkomens 250 euro per maand extra te besteden krijgen en hoeft geen enkele Amsterdammer onder de armoedegrens te leven.
Klimaatverandering is een van de meest urgente uitdagingen van deze tijd. De uitstoot van broeikasgassen door het verbranden van fossiele brandstoffen vraagt om een radicale verandering van onze economie. Wij willen dat Amsterdam hierin een voortrekkersrol speelt. Door te investeren in duurzaamheid kunnen we ook de veerkracht van Amsterdam vergroten. Veerkracht is het vermogen om los van veranderingen in de omgeving te functioneren. Wij kiezen voor het verminderen en vergroenen van ons energiegebruik, het stimuleren van duurzame bewonersinitiatieven en collectieven en het vergroten van de energie- en voedselonafhankelijkheid van Amsterdam en haar omgeving.
Bestuur vóór en dóór de bevolking. Dat is de kern van democratie. Jarenlang hebben we hier vorm aan gegeven met partijpolitieke gekozen volksvertegenwoordigers, maar dit systeem faalt. Het vertrouwen in politieke partijen neemt af, bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen stemden evenveel kiesgerechtigde Amsterdammers niet als wel.
We vernieuwen en verdiepen de democratie. In de democratie waar wij voor staan wordt macht niet bevochten maar gedeeld: tussen Amsterdammers, hun volksvertegenwoordigers en bestuurders in stadsdelen en het stadhuis. Besluiten nemen we zo lokaal mogelijk. Amsterdammers krijgen zo zoveel mogelijk directe invloed op beslissingen die hen raken. We versterken tegenmacht en vergroten de rol van bewoners met online en offline democratische vormen.
Er komt een volledig transparante boekhouding. Alles wat potentieel via de WOB op te vragen zou zijn, plaatsen we pro-actief en makkelijk doorzoekbaar online. De ‘persoonlijke beleidsopvatting’ van ambtenaren wordt niet misbruikt om onnodig stukken tekst weg te lakken. Zo ontstaat een publieke verantwoording van bestedingen en beleid en voorbereiding met onderbouwing. We gebruiken een transparant lobbyregister voor burgemeester en wethouders om eerlijke lobby toegang voor burgers en non-profit organisaties te realiseren.
We verhogen ICT-kennis bij bestaande bestuurders en ambtenaren en houden ICT-kennis in huis, om afhankelijkheid van externe aanbieders te voorkomen. Hierin werken we samen met andere overheden.
Een vrije en veilige samenleving gaan hand in hand. Pas wanneer mensen zich veilig voelen kunnen zij zich in vrijheid ontwikkelen, en zonder de vrijheid zichzelf te zijn zal geen mens ooit veilig zijn. Daarom kan veiligheid nooit gebruikt worden als excuus om burgerrechten af te breken. Door het nationaliseren van de politie is de gemeente veel controle kwijtgeraakt over haar eigen veiligheidsbeleid. Veel politietaken zijn uitbesteed aan Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA’s) en private organisaties. De professionaliteit van de politie wordt hiermee afgebroken, en steeds meer geweldstaken worden neergelegd bij ambtenaren die hier niet op toegerust zijn.
Wij keren ons tegen deze gevaarlijke ontwikkeling en maken een bewuste keuze voor echt blauw in de buurt. Wijkagenten die de buurt goed kennen, zorgen voor kortere lijnen tussen de politie en bewoners. Wijkagenten zijn met hun aanwezigheid op straat en hun betrokkenheid bij en kennis van de buurt de eerste verdedigingslinie van veiligheid op allerlei gebieden. Wijkagenten zijn flexibel inzetbaar in hun wijk en hebben de kennis en context van wat zich daar afspeelt. Wanneer bewoners agenten vertrouwen, kunnen problemen gesignaleerd worden, voordat dit een probleem gaat vormen. We zetten in op preventieve maatregelen om criminaliteit te voorkomen. Het basisinkomen en goede publieke voorzieningen zoals zorg en onderwijs slaan de voedingsbodem weg waar criminaliteit uit ontstaat. We kijken steeds naar de oorzaak, waardoor crimineel gedrag ontstaat, en nemen die oorzaak weg. Zo pakken we criminaliteit bij de wortel aan. Dat klinkt misschien voor sommigen minder stoer maar blijkt in de praktijk wel veel effectiever te zijn dan repressieve maatregelen. Bovendien leidt het tot een prettigere samenleving, met minder controles en meer persoonlijke vrijheid.
Amsterdam wordt steeds drukker en de wegen worden intensiever gebruikt. Het vele autoverkeer legt ook een zware druk op onze luchtkwaliteit, die op vele plekken niet aan de afgesproken ondergrens voldoet. Voor het Mokum van Morgen kiezen we voor fietsers, voetgangers en een toegankelijk openbaar vervoer en zetten we grote stappen richting een autoluwe stad.
Er is een permanente woningschaarste. De gevolgen zijn eindeloze wachtrijen voor een fatsoenlijke huurwoning, gigantisch hoge huurprijzen en woningprijzen en speculatie met onze huizen. Rijk en arm, zwart en wit leven steeds meer in verschillende delen van de stad. Gezinnen trekken de stad uit, mensen die klaar zijn met studeren komen weer bij hun ouders te wonen, jonge gezinnen worden uit huis gezet en bij gebrek aan betaalbare beganegrondwoningen moeten ouderen verzorgingstehuizen in. Dit kunnen wij niet accepteren.
Wij staan voor een stad met een passende woning voor iedere Amsterdammer. Mensen met verschillende inkomens moeten in dezelfde buurten en straten samen kunnen leven. De komende jaren gaan we Amsterdammers de grip op hun woonsituatie teruggeven.
Het aantal daklozen in Nederland is in de afgelopen tien jaar schrikbarend gestegen. Ondertussen hebben al 40.000 mensen geen dak meer boven hun hoofd. In een rijke samenleving als Nederland is dat een beschamend hoog aantal. Hoewel De Groenen Basis Piraten helemaal voor Housing First zijn, is het Nederlandse model van Housing First, waarin zorg onlosmakelijk verbonden is met het dak boven het hoofd, niet goed. De economisch daklozen vallen hier buiten de boot omdat zij geen zorg nodig hebben. De mensen die wel in het zorg-traject terecht komen hebben een contract met de zorgverlener en niet met de huiseigenaar. Daarmee hebben ze geen huurbescherming of rechten die andere huurders wel hebben.
De gemeenten zijn nu verplicht om te zorgen voor een postadres. Hoewel sommige gemeenten daar erg moeilijk over doen, is dat een goed iets dat niet zou moeten worden uitbesteed aan een zorg-organisatie. Door het postadres op een locatie bij de gemeente te houden, is er altijd een contactmoment en is ook inzichtelijk hoeveel daklozen er zijn. Nu er meer en meer digitaal wordt gecommuniceerd, zou de gemeente deze service moeten uitbreiden met een e-mail-adres en een plek om deze te kunnen lezen. Het verwijzen naar een gratis email-provider zoals Gmail wijst De Groenen Basis Piraten, wegens alle privacy-schendingen van Google, ten zeerste af.
De Groenen Basis Piraten wil:
Goede zorg is bepalend voor ons welzijn. Dit is te belangrijk om te laten afhangen van iemands financiële situatie of sociaal vangnet. Goede zorg is een mensenrecht, geen luxeproduct. Wij staan voor een goede, persoonlijke en lokale zorg, waarin zorgbehoevenden altijd zelf de regie houden. Wij stimuleren een gezonde levensstijl. Niet door mensen voor te schrijven hoe ze hun leven moeten leiden, en ook niet via financiële prikkels, maar door goede informatieverstrekking die mensen helpt gezonde keuzes te maken.
Welzijn omvat meer dan alleen lichamelijke gezondheid. Armoede en eenzaamheid zijn belangrijke veroorzakers van stress en moeten een halt toe worden geroepen. Bovendien kunnen sommige mensen door een eigen bijdrage geen gebruik maken van dagbesteding, begeleiding en andere voorzieningen die essentieel zijn voor het welzijn. Daardoor kunnen ze in een sociaal isolement terechtkomen.
Amsterdam kent een grote diversiteit aan kunst en cultuur. Van streetart en experimentele toneelgroepen tot het Concertgebouw en het Rijksmuseum. Kunst en cultuur hebben waarde op zich én kunnen bijdragen aan de identiteit en ontwikkeling van alle facetten van de stad. Het Mokum van Morgen is een bruisende culturele stad waar creativiteit in al haar vormen de ruimte krijgt.
Door onderwijs kunnen mensen het beste uit zichzelf halen. Onderwijs is de sleutel tot zelfontplooiing en draagt daardoor bij aan de gelijkwaardigheid van mensen. De kwaliteit van onderwijs zou niet afhankelijk moeten zijn van peperdure bijles. Iedereen heeft verschillende talenten. Om iedereen gelijke kansen te geven, pleiten we ervoor om maatwerk te leveren en meer aandacht te besteden aan persoonlijke talentontwikkeling. Scholen moeten dicht in de buurt van jouw huis staan en scholen moeten een betrouwbare schakel zijn in het creëren van sociale cohesie. Leerkrachten krijgen minder administratieve lasten zodat ze hun kostbare tijd kunnen besteden aan onderwijs. Het onderwijs van jonge kinderen is gebaseerd op persoonlijke ontwikkeling en ervaringsgericht leren.
In deze tijd van verharding en polarisatie komen we op voor gelijkwaardigheid, pluriformiteit en zelfbeschikking, ook in de digitale wereld. Burgerrechten bieden onder andere bescherming tegen de overheid en bedrijven. Ze zijn er voor iedereen, ongeacht je afkomst, geboorteplaats of verblijfsstatus, vaccinatiestatus, inkomen, geloof, gender of seksuele voorkeur.
Wij willen een Mokum van morgen waarin ruimte is om te ondernemen. Deze ruimte wordt nu echter ingeperkt door grote bedrijven die slechts geïnteresseerd zijn in financiële winst. Zij offeren, vaak met extern geld, alles op voor de strijd om het monopolie in de stad. Een lokale deeleconomie biedt hier een alternatief voor. Om de economie te laten werken, moeten we een eerlijk speelveld creëren, waarin niemand afhankelijk is van een groot bedrijf voor hun basisbehoeften. Wij willen een stevige lokale economie die niet gedomineerd wordt door kantoordirecteuren in het buitenland, maar door ondernemende Amsterdammers. Een economie die dienstbaar is aan de maatschappij, in plaats van andersom.
Het handhaven van drugs-verboden kost ruim de helft van de opsporingscapaciteit. En het blijkt niet eens te werken. Mensen gebruiken hierdoor niet minder drugs, en waar vraag is, komt aanbod. De 'war on drugs' heeft juist veel negatieve bijeffecten. Bovendien ervaren de meeste mensen vooral positieve effecten van drugs. Ook tonen steeds meer wetenschappelijke studies aan dat psychedelische drugs met deskundige begeleiding een bijdrage kunnen leveren aan de psychiatrie, bijvoorbeeld bij behandeling depressie, migraine, verslaving en een post-traumatische stress stoornis. Cannabis willen we reguleren. Zo zetten we de criminaliteit buitenspel en krijgt de politie meer tijd voor echte misdaad. De volksgezondheid kunnen we verbeteren door betere voorlichting en kwaliteitscontrole.
Wij vinden dat iedereen baas is over eigen lichaam en geest. Daarom willen wij de onafhankelijkheid van sekswerkers versterken en uitbuiting tegengaan. Sekswerk dient uit de illegaliteit te verdwijnen en als volwaardige baan te worden gezien met een CAO en alle bijkomende rechten. In de illegaliteit vindt prostitutie nog steeds plaats maar dan zonder enig toezicht van de gemeente. Dit brengt grote risico's met zich mee voor het geestelijk en lichamelijk welzijn van sekswerkers. Sekswerkers uit het buitenland die hier weinig mensen kennen en de taal niet machtig zijn lopen een groot risico op uitbuiting.
De stad verandert ingrijpend door technologische ontwikkelingen. Wij geloven in de kansen die de technische ontwikkelingen van deze tijd bieden en willen deze kansen ook bewaken en benutten. Toegang tot internet is inmiddels bijna net zo’n belangrijk recht als toegang tot water of energie. Deze ontwikkelingen kunnen ons leven prettiger maken, maar we moeten ook niet blind zijn voor de risico’s. In de ‘slimme stad’ wordt veel informatie verzameld. Smartphone data wordt gebruikt voor crowd control, of om te helpen bepalen voor welk museum je niet lang in de rij hoeft te staan. Bruggen worden op afstand bediend. Maar wie wordt de baas in deze ‘slimme stad’? Wie wordt eigenaar van de data die we met zijn allen produceren? En wie wordt eigenaar van technologie die met publiek geld ontwikkeld wordt? Grote techbedrijven uit Silicon Valley nemen steeds meer taken en diensten van de gemeente over. Deze verkapte privatisering kunnen we niet accepteren. Wij willen dat alle Amsterdammers baat hebben bij deze veranderingen om te voorkomen dat overheden en bedrijven de informatierevolutie gebruiken om een machtspositie te verwerven ten koste van bewoners.
Om baas te blijven in eigen stad, moeten we onze digitale infrastructuur in eigen hand nemen. Dit levert veel werkgelegenheid op en zal Amsterdam een voorbeeldfunctie geven.De gemeente moet zelf het goede voorbeeld geven en grote aanpassingen maken in de wijze waarop data nu al verzameld, verwerkt en beheerd wordt. Hoe minder data en ‘metadata’ van jou is opgeslagen, hoe minder misbruik er van gemaakt kan worden. Beveiliging en systemen die regelen wie, wanneer, waarom toegang krijgt tot welke data zijn hierin van het grootste belang. De kern hierbij moet zijn dat je altijd zelf de baas blijft over je eigen data. Door deze ‘privacy by design’ wordt het risico op privacyschendingen geminimaliseerd.
Amsterdam wordt in eerste instantie gemaakt door de Amsterdammers. Wij staan voor een maatschappij waarin mensen samen leven en delen. Talloze Amsterdammers ondernemen allerlei maatschappelijke initiatieven. De gemeente moet deze initiatieven ondersteunen en faciliteren. Ook zal zij in haar eigen organisatie meer los moeten durven laten. Wij kiezen voor een stad van morgen die Amsterdammers en hun initiatieven voorop stelt.
We steunen gemeenschappen die zelf belangrijke zaken als zorg, kennis, cultuur, duurzame energie, woonruimte en voedsel organiseren. Commoners nemen mede-eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor elkaar. Niet wantrouwen en macht van de staat of de markt, maar vertrouwen in de kracht van mensen vormt de basis van de commonsbeweging.